Kattcaféer – den spinnande trenden

En av de absolut hetaste trenderna inom café-världen är så kallade kattcaféer där gästerna får umgås med katter medan de njuter av sin latte och kanelbulle. Till en början var det många som tyckte att idén var knasig, men faktum är att det ständigt öppnar nya runt hela jordklotet och att de ofta hör till en av de populäraste attraktionerna i många städer.

Om du själv funderar på att starta ett café så kan det här verkligen vara något att undersöka. Det finns många möjligheter att utforska och behöver du pengar kan du låna upp till 500000 till en bra lokal, utrustning och möbler som tillåter gäster och missar att trivas i omgivningarna.

Historien om kattcaféet

Världens första kattcafé öppnade i Taiwan år 1998 och blev mycket snabbt en enorm succé, framförallt då japanska turister flockades till det. Efter några år hade man även öppnat liknande caféer i Osaka och Tokyo och sedan dess har närmare ett hundratal invigts runtom i landet. Anledningen till den stora hiten var förmodligen att katten dels är ett lyckodjur i japansk kultur, men också att många hyreshus inte tillåter att man har husdjur.

Idag finns det kattcaféer i världens alla hörn och det ser inte ut som att trenden kommer att avstanna inom den närmaste framtiden. Det första caféet med katter som öppnade i Norden var Finska Kissakahvila Purnauskis år 2014 och här erbjuder man, förutom sex gosiga katter som sällskap, en vacker, rustik inredning och goda bakverk, I Sverige har man också ett antal kattcaféer sedan ett par år tillbaka, bland annat Java Whiskers i Stockholm med nio underbara katter som man får kela och umgås med. Däremot är det förbjudet att mata dem då det är viktigt att de får hålla en nyttig och välgörande kosthållning.

En hel filosofi

Tanken med ett kattcafé, förutom den rent kommersiella aspekten, är att människor som älskar katter men kanske inte har möjlighet att själv ha en ska få vara med dessa underbara små varelser. idag vet vi att det är enormt välgörande att få kela med en katt och att det inte bara handlar om värme, kärlek och sällskap utan även rent fysiologiska reaktioner som mindre stresshormoner, ökat oxytocin och lägre blodtryck.

Ett annat viktigt syfte är att katterna ska kunna få nya hem. I många fall, som till exempel caféet i Stockholm, har katterna kommit från kattgårdar som Solgläntan och är med andra ord herrelösa. Det kan handla om katter som upphittats eller blivit övergivna och genom att människor får träffa dem på kaféerna finns det också möjligheter att adoptera bort dem. Att gå på ett kattcafé är med andra ord inte bara en positiv upplevelse för gästen, utan även för missarnas liv och framtid.