Klassiska småkakor

Det är inte säkert att du har koll på alla klassiska svenska småkakor. När du i dag går på en av de stora kaffekedjorna är det ofta mer moderna bakverk det bjuds på. Stora brownies, morotskakor med glasyr eller cheesecake är vanliga. Går du på ett klassiskt konditori hittar du även där innovativa bakverk inspirerade av klassisker. Det kan vara saffranssemlor, chokladbollar LCHF eller lakritsbiskvier. Vad är då klassiska småkakor? Dit räknas drömmar, chokladsnitt, finska pinnar, syltkakor och bondkakor. Sju sorters småkakor ska det vara på ett äkta kafferep. Det är inte alls svårt att baka dem själva och till många av kakorna utgår man från ett grundrecept och gör sedan varianter av dem. Läs vidare så kan du snart bjuda hem dina vänner på kafferep.

Att lyckas med småkakor

Även om du aldrig har bakat småkakor förut så betyder det inte att du inte klarar av det. Genom att följa några enkla tips för att lyckas kommer det att gå som en dans. Genom att göra en mördeg kan du från den sedan baka ut flera olika sorters kakor. En mördeg består av smör, socker och vetemjöl. Väldigt enkelt recept! Från den kan du sedan göra syltkakor, brysselkex, kokoskakor, chokladkakor och finska pinnar. Nu har du redan fem sorters kakor till ditt kalas. Bondkakor och drömmar bakas med andra ingredienser men det är heller ingen konst att klara av dem. Att provgrädda en kaka innan du stoppar in hela plåten är ett beprövat tips. Kanske måste temperaturen på ugnen regleras. Att använda riktigt smör istället för margarin gör mycket för smaken. Om mjölet anges i vikt i receptet rekommenderas det att även du väger istället för att mäta. Att låta kakdegen vila en stund i kylskåpet gör att det är lättare att kavla ut den sedan.

Bjuda på kafferep

Ett gammaldags kafferep bestod inte bara av sju sorters småkakor. Man började med att äta av vetebrödet och först därefter kunde man hugga in på kakorna. Som final bjöds det ofta på gräddtårta. Kafferepet var ett socialt möte för kvinnor och det var under 30- och 40-talet som de var som mest populära. Det gällde också att ha fint hemma. Det skulle dukas med den bästa spetsduken och det skulle vara städat och fint. I hallen plockade man undan skor och annat. I dag när kafferepet har fått en renässans vill man också göra fint hemma. I dag finns också mer praktiska möbler där man kan gömma undan skor till exempel. här kan du läsa om olika skoskåp. Kakorna har du säkert bakat några dagar innan och den bästa förvaringen för dem är i tättslutna burkar av metall. På det viset kommer ingen fukt eller lukt in utan de håller sig knapriga och goda.