Hem

Olika sorters bakelser

Den svenska fikakulturen har ju också gjort att vi har ett stort urval av både kakor och bakelser. Genom att resa runt i landet och besöka konditorier kan man se att det finns många klassiker som serveras i hela landet. Förutom det finns också sorter som har mer lokal karaktär. Eftersom Sverige är mångkulturellt dyker det dessutom upp många olika sötsaker, kakor och bakelser som har sitt ursprung i olika länder både inom och utom Europa. Vad du kanske inte visste är att flera av de bakverk som vi ser som traditionellt svenska har sina rötter i andra länder och kulturer. En Schwarzwaldbakelse till exempel har i Sverige försvenskats och görs på marängbottnar, tunna chokladplattor och massor av grädde. En äkta Schwarzwald görs av chokladbottnar, körsbärsmarmelad och grädde. Läs vidare om olika bakelser som tillverkas för speciella tillfällen men också om utländska bakverk som man i dag kan hitta på flera ställen i Sverige

Bakverk för speciella händelser

Räknas semlor till bakelser? Semlor är annars ett bra exempel på ett bakverk som har förlorat sin ursprungliga betydelse. De flesta svenskar älskar semlor och istället för att äta dem på fettisdagen som traditionen säger så äter vi saffranssemlor före jul, wienersemlor året om och vanliga klassiska semlor från jul och fram till fastan. Dessutom tillverkas massor av olika varianter såsom prinsessemlan, wrapsemlan och till och med marängsvissemla. Det är också vanligt vid högtider eller andra händelser att man skapar en speciell bakelse. Gustav Adolf bakelsen finns vanligtvis bara att köpa den sjätte november som är kung Gustav II Adolfs dödsdag. Den har funnits sen slutet av 1800-talet men många konditorier gör sin egen variant så den ser inte lika ut överallt. Inför Pridefestivaler skapar de flesta konditorier en Pridebakelse. Den tillverkas ofta som en prinsessbakelse fast med olikfärgad marsipan. Många konditiorier brukar göra en sommarbakelse för att fira sommaren. Den kan göras av olika typer av bottnar som sockerkaks-, mördegs- eller mazarinbotten. De flesta använder sedan vaniljkräm, grädde och jordgubbar.

Importerade bakverk som kommit för att stanna

I och med den stora invandringen kommer självklart även önskemål om andra typer av bakverk. Lika som du skulle sakna både semlor och prinsessbakelser om du bodde utomlands saknar även turkar, iranier och afrikaner sina bakverk. Om du är från Thailand kanske du saknar thailändska pannkakor. Dessa serveras med stekta bananer eller annan frukt, nutella, kondenserad mjölk och florsocker. Turkiet, Grekland och många arabiska länder har bakverk som påminner om varandras. De tillverkas av phyllodeg som fylls med olika nötter. När kakan är gräddad häller man över en lag gjord på honung och socker. Många av dessa kakor har förutom massor av nötter även olika kryddor som kanel och kryddnejlika. Gemensamt för dessa bakverk är att de är väldigt söta och klibbar gärna fast i tänderna. Älskar du bakelser och sötsaker är det förstås viktigt att även sköta om tänderna och om du behöver tandläkare stockholm eller annan plats i Sverige är det bra att alltid ha lagt in telefonnumret till din tandläkare i telefonen.

Klassiska småkakor

Det är inte säkert att du har koll på alla klassiska svenska småkakor. När du i dag går på en av de stora kaffekedjorna är det ofta mer moderna bakverk det bjuds på. Stora brownies, morotskakor med glasyr eller cheesecake är vanliga. Går du på ett klassiskt konditori hittar du även där innovativa bakverk inspirerade av klassisker. Det kan vara saffranssemlor, chokladbollar LCHF eller lakritsbiskvier. Vad är då klassiska småkakor? Dit räknas drömmar, chokladsnitt, finska pinnar, syltkakor och bondkakor. Sju sorters småkakor ska det vara på ett äkta kafferep. Det är inte alls svårt att baka dem själva och till många av kakorna utgår man från ett grundrecept och gör sedan varianter av dem. Läs vidare så kan du snart bjuda hem dina vänner på kafferep.

Att lyckas med småkakor

Även om du aldrig har bakat småkakor förut så betyder det inte att du inte klarar av det. Genom att följa några enkla tips för att lyckas kommer det att gå som en dans. Genom att göra en mördeg kan du från den sedan baka ut flera olika sorters kakor. En mördeg består av smör, socker och vetemjöl. Väldigt enkelt recept! Från den kan du sedan göra syltkakor, brysselkex, kokoskakor, chokladkakor och finska pinnar. Nu har du redan fem sorters kakor till ditt kalas. Bondkakor och drömmar bakas med andra ingredienser men det är heller ingen konst att klara av dem. Att provgrädda en kaka innan du stoppar in hela plåten är ett beprövat tips. Kanske måste temperaturen på ugnen regleras. Att använda riktigt smör istället för margarin gör mycket för smaken. Om mjölet anges i vikt i receptet rekommenderas det att även du väger istället för att mäta. Att låta kakdegen vila en stund i kylskåpet gör att det är lättare att kavla ut den sedan.

Bjuda på kafferep

Ett gammaldags kafferep bestod inte bara av sju sorters småkakor. Man började med att äta av vetebrödet och först därefter kunde man hugga in på kakorna. Som final bjöds det ofta på gräddtårta. Kafferepet var ett socialt möte för kvinnor och det var under 30- och 40-talet som de var som mest populära. Det gällde också att ha fint hemma. Det skulle dukas med den bästa spetsduken och det skulle vara städat och fint. I hallen plockade man undan skor och annat. I dag när kafferepet har fått en renässans vill man också göra fint hemma. I dag finns också mer praktiska möbler där man kan gömma undan skor till exempel. här kan du läsa om olika skoskåp. Kakorna har du säkert bakat några dagar innan och den bästa förvaringen för dem är i tättslutna burkar av metall. På det viset kommer ingen fukt eller lukt in utan de håller sig knapriga och goda.

Starta café – så går det till

Det är många som drömmer om att starta ett café, men det är bara några få som faktiskt vet hur man ska gå tillväga för att starta företag. Att man måste ha ett intresse för god mat och dryck är givetvis ett måste. Ett café kan vara hur modernt som helst, eller väldigt traditionellt. Man kan till exempel välja att bara servera vegansk, hälsosam mat med färskpressade juicer istället för läsk och saft. Eller så kan man ha ett traditionellt svenskt utbud med matiga mackor, goda kakor och utsökt kaffe med gratis påtår. Inriktningen bestämmer man själv, men det underlättar att från början fundera på vilken nisch man ska ha. Det gör att allt från affärsplan, inredning, menyplanering, inköp och marknadsföring blir enklare.

Rätt lokal, läge och tillstånd

Om du inte har ett riktigt nytänkande tillvägagångssätt, som ser till att kunderna kan tänka sig att resa till dig, gäller det att etablera dig på rätt plats. Det finns många caféer och stor konkurrens, vilket gör det extremt viktigt att hyra in sig i en lokal som ligger rätt. Många väljer att ta över lokaler som redan har professionella och godkända kök, vilket underlättar vid uppstarten. När ni har hittat lokalen måste ni registrera er verksamhet hos kontrollmyndigheten, vilket vanligtvis är miljökontoret i ens kommun. Det ska även finnas ett internt kontrollsystem på plats och det ska utformas så att all rengöring, hantering och förvaring av livsmedel samt anställdas hygien sköts på rätt sätt. När det kommer till hur lokalen där livsmedel förädlas måste vara utformad finns det inga specifika regler utöver att den måste vara lätt att rengöra. Det är enklast att kontakta det lokala miljökontoret för att se vad som rekommenderas. Serveringslokaler kan se ut lite hur som helst och det ställs generellt inga krav på utformning.

Anställda och budget

När lokalen och tillstånden är på plats måste ni hitta pålitliga grossister som kan leverera produkterna som ni vill servera. Det är även viktigt att ni får in rätt personal på caféet. Något krav på utbildning för att få tillstånd att driva café finns inte, men det rekommenderas att den som tillagar maten har en viss kunskap. Anställda som sköter driften kan ni exempelvis annonsera om på Netjobs eller Arbetsförmedlingen. Tänk på att ni idag måste ha personalliggare på plats och alla anställda måste fylla i den vid ankomst, rast och avslut på arbetsdagen. Annars kan Skatteverket ge er en bot. För att lyckas med ett café är det viktigt att ha en budget som är detaljerad och realistisk. Räkna ut alla era fasta kostnader och hur mycket ni minst måste sälja för dagligen för att klara dem. Missa inte heller att räkna på era rörliga kostnader.

Kaffe på spanska caféer

Kaffe är kanske inte det främsta som Spanien är känt för, men kaffekulturen är stor i landet, och man bör inte lämna landet utan att ha provat någon av de många varianter på kaffe som man kan stöta på i spanska kaféer och barer.

Den mest populära kaffedrycken bland spanjorerna själva är café con leche, det vill säga ”kaffe med mjölk”. Denna översättning gör dock inte drycken rättvisa, då det handlar om betydligt mer än en kopp bryggkaffe med en skvätt mjölk i. I en café con leche blandas nämligen en espresso eller annat starkt kaffe med upphettad mjölk, som bildar ett tunt lager skum ovanpå kaffet. Förhållandet mellan kaffe och mjölk är 1:1, det vill säga hälften mjölk och hälften kaffe.

Föredrar man sitt kaffe utan mjölk, och vill ha något som liknar en espresso, ska man istället beställa en café solo, ”bara kaffe”, som är den spanska motsvarigheten till en espresso. En annan variant av espresson som förekommer i Spanien, och även i Italien, är americano. Denna kaffedryck består av en espresso som har spätts ut med lite vatten, och alltså inte är lika stark. Bakgrunden till detta kaffe är att de amerikanska soldaterna som vistades i Italien och Frankrike under andra världskriget spädde ut kaffet de beställde med hett vatten, för att det mer skulle likna det kaffe de drack hemma.

En annan favorit bland kaffedrickarna i Spanien är café cortado. Det betyder ungefär ”skuret kaffe”, men namnet säger egentligen inte så mycket om hur kaffet förbereds. En cortado består av en espresso där man har tillsatt bara en liten skvätt ångad mjölk eller kondenserad mjölk. Den är således mer intensiv än café con leche, men ändå mildare än en café solo.

Det spanska kaffeutbudet täcker med andra ord in något för alla smaker, och svenskar kommer att finna sig väl tillrätta bland menyerna på spanska caféer. Något som är intressant är spektrumet av bruna nyanser man finner bland dessa kaffedrycker, från den svarta café solo till den ljusbruna café con leche. Kaffe och dess färger har länge inspirerat inredningsdesigners, och ”latte” var ju under flera år en populär färg att måla väggarna med. Om du känner att du har inspirerats efter en resa till Spanien med mycket kaffe, ska du kontakta Vimalar.se när du kommer hem igen. De är en målare i Stockholm som kan hjälpa dig att få in lite spanska kaffenyanser i ditt hem.

Inredningen på caféer

En viktig del av vad som gör ett bra café är stämningen, och en stor del av stämningen skapas av vilken inredning man har i caféet. Inredningen är ju det som gästerna ser långt innan de fått en chans att smaka på kaffet eller bakverken som finns i caféet, och den kanske till och med avgör om de går innanför dörren eller inte. Därför är det viktigt att man lägger lite extra tanke på hur man inreder sitt café.

En av de mest avgörande delarna av inredningen är sittplatserna, eftersom de ofta avgör hur länge människor blir sittande på caféet. Om man vill skapa en livlig stämning där människor kommer och går, passar det till exempel bäst med barstolar längs med avlånga bord, där man sitter en kort stund och dricker en espresso för att sedan gå vidare. Vill man istället skapa en mysig och lugn oas som inbjuder till att sitta kvar länge och fika ska man satsa på mjuka fåtöljer och soffor. Det är samma princip som i hemmet, det vill säga att man har olika sittplatser för olika funktioner – köksstolar med bra ryggstöd och i lagom höjd till matbordet i köket, i vardagsrummet en mjuk soffa med kuddar som man kan halvligga i, och en ergonomisk kontorsstol framför skrivbordet. På samma sätt måste man välja stolar eller sittplatser i sitt café utifrån den känsla man vill förmedla till sina gäster – praktiska köksstolar eller mysiga vardagsrumssoffor?

Självklart är också belysningen en viktig del av stämningen på ett café, och kan ge mycket olika känsla åt en lokal beroende på vilken styrka man väljer på ljuset, var man placerar ljuskällorna och vilken typ av armatur man använder sig av. Något som alltid bör undvikas, oavsett om man har en modern eller traditionell inredning, är kallt ljus, till exempel i form av lysrör. Det ger nämligen lätt ett sterilt utseende, eftersom många förknippar lysrör med sjukhus och andra institutionsbyggnader. Däremot kan man ge caféet en modern touch genom att använda sig av spotlights för att ge starkt ljus på visa välvalda punkter i caféet. En dunklare belysning, med stämningsbelysning vid borden i form av exempelvis levande ljus, passar bättre om man vill skapa en intim och mysig stämning.

Självklart gör färgvalet också stor skillnad för vilket intryck lokalen ger. Om man väljer ljusa färger eller vitt på väggarna kommer till exempel lokalen att upplevas ljusare och mer modern, medan en mönstrad tapet eller mörkare färger gör rummet varmare och mer intimt.

Slutligen får man inte glömma bort detaljerna – även de kaffekoppar man serverar kaffet i är ju en del av inredningen och således en del av helhetsupplevelsen. Återigen ska man ha caféets känsla i åtanke när man väljer – ska man ha stilrena, vita koppar, eller koppar med mer karaktär, till exempel genom att de har en intressant form eller ett särskilt mönster? Att välja koppar är dock en kompromiss mellan det estetiska och det praktiska – kopparna får inte vara så dyra att det är en katastrof om en av dem går sönder (vilket de garanterat kommer att göra) och de måste vara lätta att diska och stapla. Den praktiska aspekten måste man självklart också ha i åtanke när man inreder resten av lokalen, till exempel genom att den måste vara lätt att städa och hålla ren.

Med rätt inredning kommer man att locka in kunderna i caféet – sen gäller det bara att få dem att stanna och att komma tillbaka genom att ha bra service och servera gott kaffe.

Traditionellt svenskt fika

Ett traditionellt svenskt fika ska kunna intas på de flesta caféer. Typiska inslag på ett svenskt fikabord är kaffe, kanelbullar, chokladbollar, mazariner och dammsugare samt småkakor. Den svenska fikatraditionen har t.ex. spritt sig till New York där man kan få sig en dos svenskt kaffe tillsammans med ett traditionellt bakverk på något av caféerna i kedjan FIKA där personalen dessutom pratar svenska.

Under 2017 blev också det svenska fikat en dunderhit på andra sätt, genom gruppen Go Royal, bestående av två unga killar, Oskar Kongshöj och Gustaf Mardelius, som skapade en youtubehit genom låten Swedish Fika. Sången handlar om att ta en fika och prata med varandra istället för att starta krig och videon har fått över 2 miljoner visningar. På midsommarafton firades den svenska högtiden med en liveversion av Swedish Fika i TV4 Nyhetsmorgons studio medan kaffet skvimpade över på den blågula dukningen.

Kanske kan svenska caféer och Swedish fika hjälpa till att skapa lite mer glädje och trivsel i världen? Ett besök på populära FIKA eller varför inte det lokala, gamla hederliga svenska caféet är en bra start!

Stora svenska kaffekedjor

Starbucks är den kanske mest kända kaffekedjan globalt sett men till Sverige kom företaget inte förrän år 2010 då det första caféet i kedjans regi öppnade på Arlanda. Istället finns ett antal andra stora kaffekedjor som dominerar den svenska marknaden.

Espresso House

Espresso House är Nordens största kaffekedja och grundades av ett svenskt par, Charles och Elisabet Asker som startade ett amerikanskinspirerat café i Lund. Företaget grundades år 1996 och finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark med över 255 st caféer. Samtliga caféer ägs centralt av Espresso House.

Coffehouse by George

En annan svensk kedja som syns mycket i Stockholm är Coffeehouse by George som startade år 1997 med ett café i Galleria Passagen i Stockholm. Kedjan har idag 29 caféer runtom i Sverige.

Waynes coffee

Först i Skandinavien med konceptet kaffekedja i amerikansk stil var Waynes coffee som öppnade 1994 på Kungsgatan i Stockholm och nu finns i 5 andra länder förutom över hela Sverige.

Världens mest kända kaffekedja

De allra flesta caféerna i världen är troligtvis små, lokala enmansföretag men under de senaste decennierna har ett antal större kaffekedjor växt sig stora. Världens mest kända kaffekedja är troligtvis Starbucks. Den första Starbucksbutiken öppnade år 1971 i Seattle, Washington i USA. Från början ägnade man sig mest åt rostning och försäljning av kaffe i form av kaffebönor, hela eller malda, och fungerade som grossist till andra caféer och butiker i Seattle.

Det var först i början av 1980-talet som Starbucks caféverksamhet startade, efter att den dåvarande marknadschefen Howard Schultz rest till Italien. Där blev han inspirerad av alla espressobarer som fanns i varje gathörn och när han kom hem översatte han konceptet till en amerikansk version som blev Starbucks som de flesta känner det idag. Succén var ett faktum.

År 2017 finns över 24 000 Starbuckscaféer i 74 olika länder över hela världen. Trots att ursprungsidén till Starbucks kom från Italien har man ännu inte vågat ge sig in på den italienska marknaden. Men nu rapporteras att Starbucks öppnar det första caféet i Italien under 2018 i Milano. Det återstår dock att se om italienarna kan övertalas att byta sin lilla, starka lokala espresso mot Starbucks jättelika kaffekoncept.

Arbeta på ett café

Att arbeta på café kan innebära flera saker. Det kan vara att vara anställd på själva caféet men också att använda caféet som arbetsplats. Idag är många arbeten mobila. Det enda man behöver är en dator och kanske en telefon för att man ska kunna arbeta var som helst.

Många caféer marknadsför sig med fritt wifi och möjligheter till laddning av dator och telefon. Det kan tyckas att det kanske inte är så lönsamt med cafékunder som sitter länge och bara dricker en kopp kaffe eller två trots att de tar upp plats. I verkligheten brukar det inte vara så. Helst arbetar man med fokuskrävande uppgifter under de lugnare timmarna medan det ändå inte är så mycket kunder på caféet. Vid lunch väljer man att bryta för egen lunch eller att flytta till ett lugnare ställe.

En annan trend är coffice eller co-working office där ett gäng frilansare går ihop och hyr ett kontor tillsammans, alternativt träffas hemma hos någon för att arbeta och dricka kaffe. Termen används också när det gäller att arbeta tillsammans på ett kafé, vilket beskrivits ovan.

Trenden med mobila kontor är fortfarande starkt på uppgång, vilket även borde innebära en ljus framtid för caféjobbande.

Att välja kaffe på ett café

På ett café finns i princip alltid möjlighet att köpa en slät kopp svart kaffe, utan mjölk, socker eller andra krusiduller. Men det finns på många moderna kaffekedjor numera även ett stort utbud av kaffedrycker att välja på. Några olika drycker förklaras här nedan:

  • Caffe latte – en kaffedryck som innehåller mycket mjölk, vilket hörs på namnet. Det är inget, eller i alla fall mycket litet skum på en caffe latte som traditionellt görs med 3/4 varm mjölk och 1/4 espresso. Ofta toppas skummet med lite chokladpulver, oftast kakao, eller någon av kryddorna kanel eller kardemumma.
  • Cappuccino – liknar caffe latte en aning men innehåller mer kaffe, hälften espresso och hälften varm mjölk och är även toppad med mjölkskum.
  • Espresso-brukar serveras i en mycket liten kopp eller glas. Det är ett mycket starkt kaffe och normal mängd i en kopp är ca 2-4 cl. Espressokaffe innehåller ingen mjölk men har ändå ett slags skum som kallas crema. Detta består mest av cellulosa och lite fett. Det går inte att brygga en espresso i en vanlig kaffebryggare. En speciell espressomaskin pressar vatten under högt tryck genom malt kaffe vilket ger en stark smak som inte är bitter.
  • Ristretto- en ännu mindre och starkare form av espresso där kaffet har extraherats med ungefär halva mängden espresso. Det gör att kaffer får en annan kemisk sammansättning och därmed en annan smak.
  • Caffe macchiato- en espresso som ”fläckats” med mjölk. Macchiato betyder fläckad och en caffe macchiato är en dubbel espresso med skummad mjölk.
  • Latte macchiato- är den omvända drycken mot caffe macchiato. Här är det istället mjölken som ”fläckats” med kaffe. Man tillsätter espresso till varm mjölk med skum.

Det finns även en mängd andra varianter av kaffedrycker på dagens caféer, bara att fråga sig fram och testa tills man hittar favoriten.