Hälsocaféer

Medvetenheten om att man bör äta ekologiskt och hälsosamt har sannolikt aldrig varit större än vad den är idag, och detta har naturligtvis lett till ett ökat utbud av hälsosamma produkter för att möta den ökade efterfrågan. Cafévärlden ligger inte långt efter, med allt fler caféer som riktar in sig på ekologisk mat, grön mat eller hälsosam mat för var dag som går.

Ett tydligt exempel på detta är att ett av de största och äldsta varuhusen i Sverige, NK, hakar på trenden, och väljer ett café med hälsotema till sitt varuhus i Göteborg. Det handlar om Condeco, som öppnade sin verksamhet i lokalerna på Östra Hamngatan i juni 2017. Deras hälsofokus tar sig framförallt uttryck i att de lagar maten från grunden på caféet, och att de erbjuder ett stort utbud av veganska och vegetariska rätter. Liksom många andra caféer väljer de också att servera ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe.

Även i Sveriges huvudstad finns självklart gott om hälsosamma caféer för den som vill stilla sin hunger eller sitt kaffesug med gott samvete. Vad sägs till exempel om att avnjuta färskpressade juicer, rawbollar eller en mjölk- och glutenfri kladdkaka? Allt detta och mer finns på hälso- och ekomatkaféet Koloni, som verkligen är föregångare i branschen; de öppnade sitt kafé redan 2001, långt innan det blev trendigt att äta glutenfritt eller rawfood. Numera är Koloni en kedja, som förutom sitt första café i Saltjö Duvnäs också finns på flera andra ställen i Stockholm.

Ett av de mest centrala hälsocaféerna i Stockholm ligger på Drottninggatan, i Centralbadets lokaler. Det handlar om Ecobaren, som förutom god och nyttig mat och olika hälsodrinkar även kan erbjuda sina gäster en lugn och avslappnande stund på Centralbadets lummiga innergård. Varför inte kombinera cafébesöket med en spaupplevelse, och verkligen göra det till ett avkopplande ögonblick i vardagen? Att stressa när är ju också en viktig faktor för ens hälsa.

Den hälsosamma trenden är positiv inte bara för de som är glutenintoleranta, utan även för vegetarianer, eftersom utbudet av vegetariska caféer och restauranger ökar markant i takt med att allt fler väljer att minska sin konsumtion av kött. Det gör att man till exempel kan njuta av det vegetariska utbudet på Organic Green i Vasastan, där man bland annat serverar paj, soppa och vegetarisk lasagne, som alla är hemlagade och gröna. Självklart finns också hälsosamma dryckesalternativ som färskpressade juicer och aloe vera-shots.

För att leva hälsosamt räcker det dock inte med att äta på ett hälsocafé då och då – man måste göra mer genomgående förändringar. Man bör till exempel se till att träna eller motionera regelbundet, och att få i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver. Du hittar allt för att hålla dig hälsosam, som kosttillskott och träningsredskap, på Apotekhjartat.se.