Mysiga trädgårdscaféer

Vi svenskar älskar att fika och vi kan åka ganska långt bara för att besöka ett mysigt trädgårdscafé under sommaren. Under sommarhalvåret ploppar det upp caféer i hela landet, från norr till söder. Många gånger är verksamheten kombinerad med försäljning av hemslöjd, färska ägg eller egenodlade grönsaker. Vad som gör ett trädgårdscafé mysigt hör man redan av namnet. Det ska helst vara en lummig trädgård med blommor och fruktträd. Det ska kännas lite grann som om att är hemma hos någon och ofta är man faktiskt det också! Små cafébord ska vara utspridda lite här och där i trädgården och det får gärna stryka omkring några katter också. Även i stan kan man hitta caféer som kan kallas trädgårdscaféer. De hittar man oftast på innergårdar som inte syns från vägen. På de klassiska kullerstenarna trängs bord och stolar med blommande krukväxter. Det får gärna vara ett stort träd också som ger skugga de varma sommardagarna.

Vad serveras på trädgårdscaféerna?

Hembakat är ett måste på trädgårdscaféer. Vi vill inte ha industritillverkade inplastade sötsaker. Helst ska det också serveras närproducerat på lokala trädgårdscaféer och det gör det oftast. Eftersom caféerna ofta är små och drivs bara på sommaren odlar många sina egna grönsaker som används till smörgåsar och lättare rätter. Jordgubbslandet får bidra till bakelserna och skogens guld hjortronen får bli till sylt. Blåbär och äpplen blir till underbara pajer som serveras med vaniljkräm. Finns det höns på gården används äggen till att baka med. Finns det dessutom en mjölkbonde i omgivningarna kanske mjölken och grädden kommer därifrån och brödet får gärna vara bakat på mjöl som är ekologiskt och stenmalet från en kvarn på orten. Många lockar med nygräddade våfflor med grädde och hemkokt sylt. Andra serverar hemgjord ostkaka och det är speciellt i Hälsingland och Småland som har en varsin variant av ostkaka. Glass är och har alltid varit populärt och i dag har vi lånat recept från italienarna så himmelskt god glass kan man hitta på många ställen i Sverige.

Vill du också öppna ett trädgårdscafé?

Har du drömmar och planer på att öppna ett trädgårdscafé? Hur gör man? Det går att öppna ett café och ha det som hobbyverksamhet så länge det är tillfälligt och inget varaktigt. Det betyder inte att det är bättre att ha det som hobbyverksamhet för skatt och egenavgifter måste du betala ändå. För enkla caféer krävs egentligen inte så mycket men kontakta gärna din kommun för att försäkra dig om reglerna. Huvudsaken är att du har rinnande vatten där du förbereder enklare rätter och smörgåsar. Om du har planer på att göra din verksamhet varaktig men inte vill lägga ut alltför mycket pengar får du försöka hitta billiga utemöbler av bra kvalité och som tål att stå ute hela sommaren. Det är många som har drömmen om ett café och visst finns det konkurrens men eftersom svenskarna är ett fikande folk är möjligheterna stora. Mun mot mun metoden är sedan den bästa reklamen. Om du är mån om kvaliteten kommer kunderna att hitta till dig.