Starta café – så går det till

Det är många som drömmer om att starta ett café, men det är bara några få som faktiskt vet hur man ska gå tillväga för att starta företag. Att man måste ha ett intresse för god mat och dryck är givetvis ett måste. Ett café kan vara hur modernt som helst, eller väldigt traditionellt. Man kan till exempel välja att bara servera vegansk, hälsosam mat med färskpressade juicer istället för läsk och saft. Eller så kan man ha ett traditionellt svenskt utbud med matiga mackor, goda kakor och utsökt kaffe med gratis påtår. Inriktningen bestämmer man själv, men det underlättar att från början fundera på vilken nisch man ska ha. Det gör att allt från affärsplan, inredning, menyplanering, inköp och marknadsföring blir enklare.

Rätt lokal, läge och tillstånd

Om du inte har ett riktigt nytänkande tillvägagångssätt, som ser till att kunderna kan tänka sig att resa till dig, gäller det att etablera dig på rätt plats. Det finns många caféer och stor konkurrens, vilket gör det extremt viktigt att hyra in sig i en lokal som ligger rätt. Många väljer att ta över lokaler som redan har professionella och godkända kök, vilket underlättar vid uppstarten. När ni har hittat lokalen måste ni registrera er verksamhet hos kontrollmyndigheten, vilket vanligtvis är miljökontoret i ens kommun. Det ska även finnas ett internt kontrollsystem på plats och det ska utformas så att all rengöring, hantering och förvaring av livsmedel samt anställdas hygien sköts på rätt sätt. När det kommer till hur lokalen där livsmedel förädlas måste vara utformad finns det inga specifika regler utöver att den måste vara lätt att rengöra. Det är enklast att kontakta det lokala miljökontoret för att se vad som rekommenderas. Serveringslokaler kan se ut lite hur som helst och det ställs generellt inga krav på utformning.

Anställda och budget

När lokalen och tillstånden är på plats måste ni hitta pålitliga grossister som kan leverera produkterna som ni vill servera. Det är även viktigt att ni får in rätt personal på caféet. Något krav på utbildning för att få tillstånd att driva café finns inte, men det rekommenderas att den som tillagar maten har en viss kunskap. Anställda som sköter driften kan ni exempelvis annonsera om på Netjobs eller Arbetsförmedlingen. Tänk på att ni idag måste ha personalliggare på plats och alla anställda måste fylla i den vid ankomst, rast och avslut på arbetsdagen. Annars kan Skatteverket ge er en bot. För att lyckas med ett café är det viktigt att ha en budget som är detaljerad och realistisk. Räkna ut alla era fasta kostnader och hur mycket ni minst måste sälja för dagligen för att klara dem. Missa inte heller att räkna på era rörliga kostnader.