Kaffe på spanska caféer

Kaffe är kanske inte det främsta som Spanien är känt för, men kaffekulturen är stor i landet, och man bör inte lämna landet utan att ha provat någon av de många varianter på kaffe som man kan stöta på i spanska kaféer och barer.

Den mest populära kaffedrycken bland spanjorerna själva är café con leche, det vill säga ”kaffe med mjölk”. Denna översättning gör dock inte drycken rättvisa, då det handlar om betydligt mer än en kopp bryggkaffe med en skvätt mjölk i. I en café con leche blandas nämligen en espresso eller annat starkt kaffe med upphettad mjölk, som bildar ett tunt lager skum ovanpå kaffet. Förhållandet mellan kaffe och mjölk är 1:1, det vill säga hälften mjölk och hälften kaffe.

Föredrar man sitt kaffe utan mjölk, och vill ha något som liknar en espresso, ska man istället beställa en café solo, ”bara kaffe”, som är den spanska motsvarigheten till en espresso. En annan variant av espresson som förekommer i Spanien, och även i Italien, är americano. Denna kaffedryck består av en espresso som har spätts ut med lite vatten, och alltså inte är lika stark. Bakgrunden till detta kaffe är att de amerikanska soldaterna som vistades i Italien och Frankrike under andra världskriget spädde ut kaffet de beställde med hett vatten, för att det mer skulle likna det kaffe de drack hemma.

En annan favorit bland kaffedrickarna i Spanien är café cortado. Det betyder ungefär ”skuret kaffe”, men namnet säger egentligen inte så mycket om hur kaffet förbereds. En cortado består av en espresso där man har tillsatt bara en liten skvätt ångad mjölk eller kondenserad mjölk. Den är således mer intensiv än café con leche, men ändå mildare än en café solo.

Det spanska kaffeutbudet täcker med andra ord in något för alla smaker, och svenskar kommer att finna sig väl tillrätta bland menyerna på spanska caféer. Något som är intressant är spektrumet av bruna nyanser man finner bland dessa kaffedrycker, från den svarta café solo till den ljusbruna café con leche. Kaffe och dess färger har länge inspirerat inredningsdesigners, och ”latte” var ju under flera år en populär färg att måla väggarna med. Om du känner att du har inspirerats efter en resa till Spanien med mycket kaffe, ska du kontakta Vimalar.se när du kommer hem igen. De är en målare i Stockholm som kan hjälpa dig att få in lite spanska kaffenyanser i ditt hem.