Inredningen på caféer

En viktig del av vad som gör ett bra café är stämningen, och en stor del av stämningen skapas av vilken inredning man har i caféet. Inredningen är ju det som gästerna ser långt innan de fått en chans att smaka på kaffet eller bakverken som finns i caféet, och den kanske till och med avgör om de går innanför dörren eller inte. Därför är det viktigt att man lägger lite extra tanke på hur man inreder sitt café.

En av de mest avgörande delarna av inredningen är sittplatserna, eftersom de ofta avgör hur länge människor blir sittande på caféet. Om man vill skapa en livlig stämning där människor kommer och går, passar det till exempel bäst med barstolar längs med avlånga bord, där man sitter en kort stund och dricker en espresso för att sedan gå vidare. Vill man istället skapa en mysig och lugn oas som inbjuder till att sitta kvar länge och fika ska man satsa på mjuka fåtöljer och soffor. Det är samma princip som i hemmet, det vill säga att man har olika sittplatser för olika funktioner – köksstolar med bra ryggstöd och i lagom höjd till matbordet i köket, i vardagsrummet en mjuk soffa med kuddar som man kan halvligga i, och en ergonomisk kontorsstol framför skrivbordet. På samma sätt måste man välja stolar eller sittplatser i sitt café utifrån den känsla man vill förmedla till sina gäster – praktiska köksstolar eller mysiga vardagsrumssoffor?

Självklart är också belysningen en viktig del av stämningen på ett café, och kan ge mycket olika känsla åt en lokal beroende på vilken styrka man väljer på ljuset, var man placerar ljuskällorna och vilken typ av armatur man använder sig av. Något som alltid bör undvikas, oavsett om man har en modern eller traditionell inredning, är kallt ljus, till exempel i form av lysrör. Det ger nämligen lätt ett sterilt utseende, eftersom många förknippar lysrör med sjukhus och andra institutionsbyggnader. Däremot kan man ge caféet en modern touch genom att använda sig av spotlights för att ge starkt ljus på visa välvalda punkter i caféet. En dunklare belysning, med stämningsbelysning vid borden i form av exempelvis levande ljus, passar bättre om man vill skapa en intim och mysig stämning.

Självklart gör färgvalet också stor skillnad för vilket intryck lokalen ger. Om man väljer ljusa färger eller vitt på väggarna kommer till exempel lokalen att upplevas ljusare och mer modern, medan en mönstrad tapet eller mörkare färger gör rummet varmare och mer intimt.

Slutligen får man inte glömma bort detaljerna – även de kaffekoppar man serverar kaffet i är ju en del av inredningen och således en del av helhetsupplevelsen. Återigen ska man ha caféets känsla i åtanke när man väljer – ska man ha stilrena, vita koppar, eller koppar med mer karaktär, till exempel genom att de har en intressant form eller ett särskilt mönster? Att välja koppar är dock en kompromiss mellan det estetiska och det praktiska – kopparna får inte vara så dyra att det är en katastrof om en av dem går sönder (vilket de garanterat kommer att göra) och de måste vara lätta att diska och stapla. Den praktiska aspekten måste man självklart också ha i åtanke när man inreder resten av lokalen, till exempel genom att den måste vara lätt att städa och hålla ren.

Med rätt inredning kommer man att locka in kunderna i caféet – sen gäller det bara att få dem att stanna och att komma tillbaka genom att ha bra service och servera gott kaffe.