Traditionellt svenskt fika

Ett traditionellt svenskt fika ska kunna intas på de flesta caféer. Typiska inslag på ett svenskt fikabord är kaffe, kanelbullar, chokladbollar, mazariner och dammsugare samt småkakor. Den svenska fikatraditionen har t.ex. spritt sig till New York där man kan få sig en dos svenskt kaffe tillsammans med ett traditionellt bakverk på något av caféerna i kedjan FIKA där personalen dessutom pratar svenska.

Under 2017 blev också det svenska fikat en dunderhit på andra sätt, genom gruppen Go Royal, bestående av två unga killar, Oskar Kongshöj och Gustaf Mardelius, som skapade en youtubehit genom låten Swedish Fika. Sången handlar om att ta en fika och prata med varandra istället för att starta krig och videon har fått över 2 miljoner visningar. På midsommarafton firades den svenska högtiden med en liveversion av Swedish Fika i TV4 Nyhetsmorgons studio medan kaffet skvimpade över på den blågula dukningen.

Kanske kan svenska caféer och Swedish fika hjälpa till att skapa lite mer glädje och trivsel i världen? Ett besök på populära FIKA eller varför inte det lokala, gamla hederliga svenska caféet är en bra start!