Världens mest kända kaffekedja

De allra flesta caféerna i världen är troligtvis små, lokala enmansföretag men under de senaste decennierna har ett antal större kaffekedjor växt sig stora. Världens mest kända kaffekedja är troligtvis Starbucks. Den första Starbucksbutiken öppnade år 1971 i Seattle, Washington i USA. Från början ägnade man sig mest åt rostning och försäljning av kaffe i form av kaffebönor, hela eller malda, och fungerade som grossist till andra caféer och butiker i Seattle.

Det var först i början av 1980-talet som Starbucks caféverksamhet startade, efter att den dåvarande marknadschefen Howard Schultz rest till Italien. Där blev han inspirerad av alla espressobarer som fanns i varje gathörn och när han kom hem översatte han konceptet till en amerikansk version som blev Starbucks som de flesta känner det idag. Succén var ett faktum.

År 2017 finns över 24 000 Starbuckscaféer i 74 olika länder över hela världen. Trots att ursprungsidén till Starbucks kom från Italien har man ännu inte vågat ge sig in på den italienska marknaden. Men nu rapporteras att Starbucks öppnar det första caféet i Italien under 2018 i Milano. Det återstår dock att se om italienarna kan övertalas att byta sin lilla, starka lokala espresso mot Starbucks jättelika kaffekoncept.