Att välja kaffe på ett café

På ett café finns i princip alltid möjlighet att köpa en slät kopp svart kaffe, utan mjölk, socker eller andra krusiduller. Men det finns på många moderna kaffekedjor numera även ett stort utbud av kaffedrycker att välja på. Några olika drycker förklaras här nedan:

  • Caffe latte – en kaffedryck som innehåller mycket mjölk, vilket hörs på namnet. Det är inget, eller i alla fall mycket litet skum på en caffe latte som traditionellt görs med 3/4 varm mjölk och 1/4 espresso. Ofta toppas skummet med lite chokladpulver, oftast kakao, eller någon av kryddorna kanel eller kardemumma.
  • Cappuccino – liknar caffe latte en aning men innehåller mer kaffe, hälften espresso och hälften varm mjölk och är även toppad med mjölkskum.
  • Espresso-brukar serveras i en mycket liten kopp eller glas. Det är ett mycket starkt kaffe och normal mängd i en kopp är ca 2-4 cl. Espressokaffe innehåller ingen mjölk men har ändå ett slags skum som kallas crema. Detta består mest av cellulosa och lite fett. Det går inte att brygga en espresso i en vanlig kaffebryggare. En speciell espressomaskin pressar vatten under högt tryck genom malt kaffe vilket ger en stark smak som inte är bitter.
  • Ristretto- en ännu mindre och starkare form av espresso där kaffet har extraherats med ungefär halva mängden espresso. Det gör att kaffer får en annan kemisk sammansättning och därmed en annan smak.
  • Caffe macchiato- en espresso som ”fläckats” med mjölk. Macchiato betyder fläckad och en caffe macchiato är en dubbel espresso med skummad mjölk.
  • Latte macchiato- är den omvända drycken mot caffe macchiato. Här är det istället mjölken som ”fläckats” med kaffe. Man tillsätter espresso till varm mjölk med skum.

Det finns även en mängd andra varianter av kaffedrycker på dagens caféer, bara att fråga sig fram och testa tills man hittar favoriten.