Olika typer av caféer

Ett “vanligt” café i Sverige brukar erbjuda kaffe, te, någon sorts juice eller saft, bullar och småkakor samt oftast chokladbollar, mazariner, dammsugare eller liknande. Traditionella caféer har sällan något speciellt tema eller någon särskild inriktning, men nuförtiden finns många olika typer av caféer.

Trädgårdscaféer

Trädgårdscaféer är en populär variant av caféer med tema. Ett trädgårdscafé ligger i någon form av trädgård där bord och stolar är utplacerade så att man kan njuta av gräsmattor och blomsterprakt och kanske sitta under ett träd. Bakverk och maträtter har ofta ett inslag av örter, blommor, frukt och bär som helst ska komma från caféets egen trädgård i så stor utsträckning som möjligt. Speciella bakverk med vallmofrön, blomblad, honung och kanske till och med grönsaker i kaffebrödet, som t.ex. morot, är vanligt på trädgårdscaféer. När man fikat klart, eller kanske innan man fikat för att få upp aptiten, kan man ta en promenad i trädgården eller parken där caféet ligger och kanske titta in i en trädgårdsbutik som också ofta finns i samband med ett trädgårdscafé.

Glasscaféer

Glass är något som brukar finnas i utbudet hos vissa caféer men för en sann glassfantast kan det istället vara ett nöje att besöka ett glasscafé. På ett sådant finns kaffe och drycker, men sötsaksutbudet domineras istället av glass medan utbudet av bakat kaffebröd är minimalt eller obefintligt. Glasscaféer finns i olika stilar och prisklasser. Ibland är det en enkel lokal men med massor av smaker på glass samt tillbehör i form av toppings och såser. Vissa av dessa stoltserar med att man kan köpa extra stora strutar med många smaker, det gäller att vara riktigt glassugen om man ger sig på en sådan bjässe? Andra glasscaféer erbjuder en lyxigare miljö. T.ex. har glassföretaget Häagen-Dazs satsat på glasscaféer med riktiga “rätter” på menyn där glassen har arrangerats i lyxiga kombinationer med frukt eller choklad.

Våffelcaféer och pannkakscaféer

På många semesterorter, bland annat på Gotland finns våffelcaféer och pannkakscaféer. Härligt frasiga nygräddade våfflor, pannkakor eller galetter (franska pannkakor) att beställa. De går att då både med mer matig fyllning som lax, ost och skinka eller svamp. Populärast är nog ändå att fylla pannkakan eller våfflan med glass, grädde, sylt, chokladsås, mandlar, nötter, honung, frukt eller strössel. Här kan både stora och små hitta favoriter och självklart serveras kaffe till.