Gå på café

Att gå på café är ett mycket gammalt nöje som man tror har funnits sedan 1400-talet i form av kaffehistoria dit man går för att kunna dricka kaffe och äta något kaffebröd, ofta sött, till. Termerna café och konditori förekommer ofta tillsammans men skillnaden är att man på ett café kan köpa kaffe och andra drycker med fikabröd till. Dock sker ingen egen tillverkning av kaffebröd, vilket det gör på ett konditori som oftast även säljer matbröd, förutom tårtor, längder, kakor och bakelser för avhämtning.

Ett andra vardagsrum utan krav

Det finns nästan lika många orsaker till att gå på café som det finns människor. Ett café erbjuder ett andra vardagsrum utanför hemmet. När man är på resande fot och behöver en vilopaus för benen och kanske lite energi för att orka vidare på resan är det enkelt att beställa en slät kopp kaffe och få sitta ned en stund. Om man ska träffa en vän eller bekant men inte vill eller kan bjuda in denna till sitt eget hem passar ett cafébesök perfekt. Det är en en neutral miljö där man kan köpa alltifrån en enkel kopp te eller ett glas juice till någon form av måltid. Oftast finns det något som passar alla i det utbud av kaffebröd, mat och dryck som erbjuds. Man kan sitta på caféer och prata så länge man vill och därefter skiljas åt enkelt igen. Hemma hos någon kanske man känner någon form av informellt krav på att stanna en viss tid eller så kanske den som bor i hemmet önskar bli av med gästen långt innan denne tänkt gå.

Vardagslyx och guldkant på tillvaron

Istället för att se caféer som en förlängning av det egna vardagsrummet kan man se det som en liten lyx i vardagen som sätter guldkant på tillvaron. Att brygga en kopp kaffe hemma kostar inte många kronor medan en cappuccino eller café latte ute på ett café kan kosta nästan uppåt 50 kronor. Ändå kan upplevelsen att gå på café och känslan av en riktigt snyggt dekorerad kaffedryck vara värt det. Man kanske unnar sig detta efter en dag av hårt arbete och en nervpressande presentation som man framgångsrikt hållit hos en kund. Eller så tar man med barnen på en riktig fest där de får njuta av allt ögongodis som finns bakom glaset på cafédisken i form av tårtor, sirligt dekorerade bakelser, pastellfärgade macarons upplagda i prydliga rader, miniatyrfigurer i marsipan, chokladpraliner, muffins i olika smaker och stora, nybakade och väldoftande kanelbullar.

Oavsett om caféer ses om lyx eller vardag kommer denna globalt spridda form av lokaler där man njuter av kaffe och enklare förtäring som kaffebröd eller smörgåsar, troligtvis att finnas kvar så länge människor finns på jorden.